Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/coffee-gf74b8f7b5_1280-1.jpg

Tips inför arbetsintervjun!

Grattis! Du har blivit kallad till intervju! Även om det är roligt att gå på intervju tycker många att det är nervöst. Här kommer 5 tips från rekryteraren vad du kan tänka på för att förhoppningsvis känna dig lite mer förberedd och avslappnad under intervjun.
Blogg
  1. Var positiv

Kom in i rummet med ett leende! Berätta hur roligt det är att få möjlighet att komma på intervju. Det är en liten sak som garanterat ger ett positivt första intryck.

Under intervjun är det viktigt att du inte pratar negativt om andra arbetsgivare eller kollegor. Gör du det om en f.d. arbetsplats tänker antagligen personen mittemot dig att det kanske är så det kommer låta när du slutar hos dem. Du kan naturligtvis berätta om saker du varit mindre nöjd med, men låt inte det negativa ta över.

  1. Svara på frågorna

Det är lätt att svamla och fransa ut när man blir nervös. Men tänk på att försöka vara tydlig i dina svar så att personen som intervjuar dig förstår vad du menar. Om du inte kan svara på en specifik fråga så be personen att ställa frågan igen, eller var ärlig med att du inte har jobbat med just det. Var även ärlig om du har ett tomrum i ditt CV, det kommer ändå fram på ett eller annat sätt.

  1. Motivera och ge exempel

Backa upp dina påståenden med konkreta exempel som gör att dina uttalanden blir trovärdiga och enklare att relatera till. Exempel: ”Jag är noggrann, kundorienterad och proaktiv” kan backas upp med ”Jag får sällan några ovälkomna frågor från mina kunder eftersom jag är noggrann med att ligga steget före, genom att varje vecka skicka korta uppdateringar till dom, även om jag inte har något särskilt att förmedla”.

  1. Visa intresse och engagemang

Inför intervjun är det viktigt att du har läst på om företaget och rollen. Förbered ett par frågor och ta gärna med ett block och penna för att anteckna svaren. På så sätt inger du förtroende och visar att du är passionerad för att lära dig mer om jobbet.

  1. Bjud på dig själv!

Alla tycker att det är mer eller mindre obehagligt att gå på intervju. Försök slappna av, det värsta som kan hända är att du får ett nej efter intervjun. Försök istället att göra ett avtryck på den du träffar genom att vara personlig. Berätta om ett speciellt intresse eller något du varit med om som lett till nya insikter. Var gärna personlig, men inte allt för privat.

 

EXTRA! Ett par korta och snabba tips från rekryteraren…

– Kom i tid!

– Tänk igenom vad du ska ha på dig, hellre överklädd än tvärtom.

– Tänk igenom svar på de vanligaste frågorna, men se till att koppla det till just det här jobbet.

– Tänk på ditt kroppsspråk!

– Sälj in dig själv! Varför ska dom anställa dig? Sälj!

– Fick du med allt? Om inte, lägg till det på slutet av samtalet.

– Tacka för mötet i ett mail eller sms

– Be om återkoppling!

– Fundera efteråt och lär dig av dina misstag, eller framgångar.

 

Lycka till!