Cookie Settings Our site uses cookies in order for the site to function properly and for your user experience to be even better. You can read more about them use and control their settings.
Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/typewriter-ga094474a7_1280.jpg

Snubbla inte på ett stvafel!

Att läsa ansökningshandlingar och gallra bland CV är inte bara tidskrävande och ineffektivt. Det är dessutom inte särskilt träffsäkert som urvalsmetod. Trots det låter många rekryterande chefer CV och personliga brev vara det som skiljer agnarna från vetet. En kandidat som pluggat och gjort ”rätt saker”, och dessutom lyckats få till en tilltalande ingress, fina formuleringar och säljande ordval ligger sannolikt mycket bra till i de flesta ansökningsprocesser på dagens arbetsmarknad.
Blogg

Att gallra bland CV har väldigt många utmaningar. Här är bara några av dem.

  • Den främsta utmaningen med CV-gallring är att metoden ofta leder till väldigt felaktiga slutsatser och beslut i ett tidigt skede i urvalsprocessen. Du missar guldkorn som där och då helt faller ur. Hur en kandidat skriver och dispositioner sin ansökan är väldigt sällan avgörande eller ens meriterande för tjänsten. Det står inget i kravprofilen om detta. Söker du en copy kan det här givetvis vara en relevant urvalsmetod, men annars bör du ordentligt fundera över vilka slutsatser du drar – och vilka avgörande beslut du fattar – av att läsa en persons CV.
  • Ovan utmaning hänger ihop med din egen subjektivitet. Vad gillar du? Vad går just du igång på? En Hammarbyare framför en AIK:are, en skåning framför en stockholmare, en hästtjej framför en småbarnsmorsa? Risken att du fattar beslut baserat på helt irrelevant information beror vanligtvis på din egen självbevarelsedrift. För vad sjutton ska du göra när 35 av 50 sökanden uppfyller alla skallkrav? Du kan ju inte intervjua allihopa. Så klart inte! I det läget är det inte svårt att övertala sig själv att en fotbollsspelare är bättre på att samarbeta än en maratonlöpare. ”Lagsportare är ju bra på att samarbeta med andra, det vet ju alla…”
  • En ytterligare utmaning med CV gallring som metod är kandidaternas inställning till CV idag. Kandidaternas marknad råder inom många branscher. Som rekryterande chef kan du därför inte längre förvänta dig att en eftertraktad och kompetent kandidat – kanske din mest intressanta potentiella sökande – lägger tid på att skriva en anpassad ansökan för just din tjänst. ”Max två klick bort” kräver många av dagens kandidater, ”annars söker jag inte…” CV-gallring utan CV:n är en utmaning om någon.

Trenden som vi tycker oss se är att CV är på väg in i en mycket hög ålderdom. Om bara ett par år kanske vi i denna blogg får skriva R.I.P Curriculum Vitae. Vad tror du?